Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Prakalbus apie itališkus padažus, mintyse pirmiausia iškyla kalnuotas Ligūrijos regionas ir ryškiai žalios spalvos genujietiškas pesto padažas (it.pesto alla genovese) – vienas garsiausių padažų pasaulyje. Pirmą kartą jo receptas užrašytas XIX amžiuje ir nuo tada nepakito. Žinoma, kaip įprasta Italijoje, kiekviena šeima turi savo „originalų“ receptą, paveldėtą iš senelės ar prosenelės.

Jeigu norėtumėte tikrą genujietišką pesto padažą, reikėtų įsigyti marmurinę trintuvę (it.mortaio) ir turėti daug kantrybės, nes visas darbas atliekamas rankomis. Iš čia ir padažo pavadinimas –pestarereiškia trinti, mindžioti. Be abejo, šiais laikais galima taupyti laiką ir padažą ruošti elektrinėje trintuvėje.

Beje, Italijoje egzistuoja ne tik genujietiškas pesto padažas – visi trinti padažai vadinami tuo pačiu žodžiu pridedant pagrindinį ingredientą ar vietovę, pavyzdžiui, pesto alla trapanesepesto alla sicilianair t. t. F. Baglini siūlo išbandyti tris skirtingus pesto padažų receptus.

Genujietiškas pesto padažas (4 porcijos)

50 g šviežių baziliko lapelių

100 ml alyvuogių aliejaus

60 g tarkuoto parmidžano

30 g tarkuoto pekorino

16 g kedrinių pinijų

1 skiltelė česnako

Šiek tiek stambios druskos

Gaminimas

1. Gaminant tradicinį genujietišką pesto padažą baziliko lapelių neplaukite vandeniu, bet nuvalykite minkšto audinio skiaute.

2. Į trintuvą suberkite česnaką, baziliko lapelius, kedrines pinijas, druską ir sutrinkite. Suberkite likusius ingredientus ir sutrinkite dar kartą. Padažo masė turi būti vientisa.

3. Patiekite su spagečiais.

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2–3 dienas.

Patarimas. Genujietišku pesto padažu taip pat galite pertepti lazaniją (vietoj mėsos padažo) ar vieno kąsnio užkandžius.

Genujietiškas pesto padažas, Waldrebell/Pixabay.com nuotr.

Sicilietiškas pesto padažas (4 porcijos)

500 g nedidelių šviežių pomidorų

50 g kedrinių pinijų

150 g alyvuogių aliejaus

1 skiltelė česnako

20 šviežių bazilikų lapelių

100 g tarkuoto parmidžano

150 g rikotos sūrio

Šiek tiek smulkios druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

1. Pomidorus nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

2. Nulupkite česnako skiltelę.

3. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

4. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir plakite iki vientisos masės.

5. Sicilietiškas pesto padažas ypač tinka sucasareccemakaronais (trumpi, s formos).

6. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2 dienas.

Patarimas. Sicilietiškas pesto padažas turi daugybę variacijų, todėl vietoj kedrinių pinijų riešutų galite naudoti luptus migdolus.

Sicilietiškas pesto padažas, Eiladung zum Essen/Pixabay.com nuotr.

Apulietiškas pesto padažas (4 porcijos)

400 gr džiovintų pomidorų aliejuje

30 gr kedrinių pinijų

20 g luptų migdolų

5 švieži baziliko lapeliai

Šiek tiek maltų juodųjų pipirų, raudonėlio

Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas

1. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

2. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei gaunasi per sausa, įlašinkite kelis papildomus šlakelius alyvuogių aliejaus.

3. Pesto padažas iš džiovintų pomidorų tinkamiausias surigatonimakaronais (stambūs, trumpi).

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 3 dienas.

Patarimas. Gamindami apulietišką padažą nenaudokite druskos, nes jos jau būna džiovintuose pomidoruose, todėl padažas gali gautis per sūrus. Beje, tradiciškai Apulijoje pomidorai džiovinami ant namų stogų ir terasose, o vėliau konservuojami aliejuje.

lrt.lt
BAZILIKŲ PADAŽAS PESTO UNESCO PAVELDAS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Įvykiai
Eidamas 69 metus antradienį mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Pranešama, kad aktorius sirgo, bet dirbo iki paskutinės dienos. Užuojautas šeimai ir artimiesiems jau pareiškė šalies Prezidentė, Premjeras ir Seimo Pirmininkas.
Transportas
Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ reikšmingai atnaujino savo lojalumo programą PINS, pristatydama naują paslaugą „airBaltic“ lojalumo klubą, pritaikytą skirtingiems klientų poreikiams. Naujoji skaitmeninė platforma teiks papildomus pasiūlymus klientams, kurie lėktuvu keliauja vos keletą kartų per metus.  „PINS lojalumo programa buvo gerai įvertinta Baltijos šalyse ir Suomijoje, kur prie jos prisijungė virš 2,4 mln. vartotojų. Mobilioji PINS programa...
Įvykiai
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kitais Seimo nariais registruoja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išspręsti sisteminį naminių gyvūnų ženklinimo poreikį. Tai padės išvengti problemų, kurias sukelia neatsakingi gyvūnų augintojai, nelegalūs daugintojai ar pardavėjai. „Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis, o jų registravimą ir ženklinimą organizuotų...
Laisvalaikis
Ar esate tikri, kad žinote visas savo turimo išmaniojo telefono valdymo gudrybes ir ypatumus? Kaip aktyvuoti svečio rėžimą telefone arba kaip vienu metu filmuoti ir fotografuoti? Patikėkite, jūsų telefonas gali tai ir dar daugiau. „Telia“ telefonų kategorijos vadovas Justas Paškevičius išrinko keletą naudingų patarimų, kurie padės dar greičiau susikalbėti su telefonu ir lengviau juo naudotis kasdien. „Šiandien kiekvienas gali išsirinkti išmanųjį telefoną p...
Sveikata
Vabalai, kiaušiniai su jau išsivysčiusiu gemalu, keptos jūrų kiaulytės ar dar gyvos krevetės – vieniems tai valgyti įprasta, o kitiems – egzotiška. Pasak žurnalisto, keliautojo ir projekto „Pažadas sveikatai“ lektoriaus Vytaro Radzevičiaus, receptai iš pasaulio virtuvių vaikams gali tapti žaidimu ir padėti į maisto racioną įnešti sveikesnių produktų. „Nuvykus svetur, visuomet norisi įlįsti į kitos kultūros virtuvę ir gyvai pamatyti, kaip ten žmonės gamina,...